Ministerul Finanțelor a anunțat o serie de modificări importante la codul de procedură fiscală, printre care se numără introducerea unui număr de identificare digitală (CNP fiscal) ca alternativă la CNP-ul clasic.
Modificarea vine în ciuda declarației anterioare a premierului Marcel Ciolacu, care a subliniat că nu vor mai apărea modificări fiscale fără dezbatere publică. Alte măsuri vizează scăderea plafoanelor de încasări și plăți pentru cei care au popriri pe conturi și simplificarea eșalonării la plată pentru obligațiile fiscale, precizează Economedia.
Ministerul Finanțelor propune utilizarea unui număr de identificare digitală pentru persoanele fizice, ca alternativă la CNP-ul clasic. Această măsură este menită să îmbunătățească funcționarea sistemelor digitale care necesită utilizarea CNP-ului.
„Se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice”, se arată în propunerea Ministerului Finanțelor.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio modificare de natură fiscală nu va fi adoptată fără consultare publică și acord cu mediul privat și societatea civilă.
„Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Modificările propuse la Codul de Procedură Fiscală
Ministerul Finanțelor propune o serie de modificări menite să îmbunătățească capacitatea operativă a ANAF în prevenirea și combaterea neconformităților fiscale. Printre acestea se numără:
1. Eșalonarea la plată în formă simplificată
Se propune includerea în categoria obligațiilor fiscale ce pot face obiectul eșalonării la plată în formă simplificată a celor cu reținere la sursă. Aceasta va ajuta mediul de afaceri aflat în dificultate financiară temporară, permițând includerea obligațiilor fiscale cu reținere la sursă în eșalonare, cu condiția achitării a cel puțin 15% din cuantumul obligațiilor bugetare.
2. Posibilitatea plății obligațiilor fiscale în conturile aferente fiecărui tip de obligație
Contribuabilii vor avea posibilitatea de a alege modalitatea de efectuare a viramentelor pentru achitarea obligațiilor fiscale, fie în contul unic, fie în conturile de venituri bugetare specifice fiecărui tip de obligație fiscală.
3. Mijloace electronice de comunicare facilitate
Se propune stabilirea unor mijloace electronice de comunicare mai facile cu reprezentanții legali/desemnați ai mediului de afaceri. Acestea vor include declarații pe propria răspundere semnate cu certificat calificat și opțiuni pentru plata recurentă a obligațiilor fiscale.
4. Simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate
Procedurile de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate vor fi simplificate, iar licitațiile vor fi mediatizate prin platforme specializate și organizate online, pentru a crește prețul bunurilor valorificate.
5. Întărirea disciplinei financiare
Plafoanele de încasări și plăți pentru debitorii cu popriri asupra conturilor bancare vor fi micșorate. Aceasta vizează îmbunătățirea gradului de recuperare a datoriilor și reducerea lichidităților financiare care nu sunt rulate prin conturile bancare.
Plafoane propuse pentru debitorii cu popriri bancare
- Mare contribuabil: plafon zilnic total de 5.000 lei pentru încasări și plăți.
- Contribuabil mijlociu: plafon zilnic total de 2.500 lei pentru încasări și plăți.
- Alte categorii de debitori: plafon zilnic total de 1.000 lei pentru încasări și plăți.
Modificările Codului de procedură fiscală au fost discutate într-o întâlnire amplă între Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și reprezentanții mediului de afaceri. S-a stabilit un termen de 20 de zile pentru transmiterea de propuneri din partea mediului de afaceri pentru eventuale modificări ale proiectului de act normativ.
„Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite și taxe. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanțele bugetare și să reducem sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor”, a declarat Marcel Boloș.